Verticale luchtslurf

De verticale luchtslurf, ook wel staande luchtslurf gnoemd, wordt gebruikt om de voorste (de laatste) kistenrij af te dichten. De verticale luchtslurf is een uitbreiding op de standaard horizontale luchtslurf.

Verticale luchtslurven dient men zelf handmatig op te hangen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een hoogwerker of een heftruck. Dit is normaal gesproken een klus voor twee man. Deze verticale luchtslurven worden opgehangen nadat de laatste kisten zijn ingereden. Na het ophangen kan de slurf worden aangesloten op een kraanpunt in de luchtleiding. Het is mogelijk om meerdere kraanpunten te installeren. Zo kan de verticale luchtslurf makkelijk worden aangesloten op meerdere punten, afhankelijk van de hoeveelheid kistenrijen.

Als de horizontale en de verticale luchtslurf vol zijn kan men de grote drukventilatoren aanzetten en kan het geforceerd drogen van aardappelen, uien of wortelen beginnen.

De verticale luchtslurf creëert ruimte voor meer rijen kuubskisten doordat de verticale opening niet meer op alternatieve wijze afgedicht hoeft te worden. Dit bespaart veel tijd en ongemak. Tevens zorgt dit voor een betere en gelijkmatige ventilatie.